Egyéb kategória

Melyek a családi házak leggyengébb pontjai?

Betörésvédelem: melyek a családi házak leggyengébb pontjai?
A Groupama Garancia Biztosító kárszakértője, Cser Palkovics Zoltán, valamint Borsós István betörésvédelmi szakértő segítségével összegyűjtöttük, hogy melyek egy családi ház leggyengébb pontjai, ahol tapasztalataik szerint a betörők leggyakrabban bejuthatnak.

A szakértő elmondása szerint a kertes házak legkritikusabb részei a hátsó kertek, az utcafronti kertkapuk, a bejárati ajtók, az ablakok, illetve erkélyajtók. A biztosítási szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a tulajdonosoknak érdemes kiemelt figyelmet fordítaniuk arra, hogy az ingatlan zárszerkezetei megfeleljenek a biztosítási feltételekben meghatározott védelmi kritériumoknak, mert ez is szükséges ahhoz, hogy a biztosító fizessen egy esetleges betörés esetén.

A rendőrség statisztikái szerint ünnepek alatt a betörések száma megnő, a hosszú hétvégék, családi ünnepek alatt sokan elutaznak, az üresen hagyott házak pedig egyértelmű jeleket mutatnak – például lehúzott redőny, nincs világítás, teli a postaláda –, amit kifigyelhetnek a betörők. Két szakértő segítségével megvizsgáltuk, hogy melyek a legfontosabb biztonsági szempontok, hogyan vigyázzunk házunkra, értékeinkre, milyen hibákat követünk el legtöbbször.

Az emberek hajlamosak azt hinni, hogy ha megvették a barkácsáruházban a többpontos biztonsági ajtót, felszereltették a rácsokat, megkötötték házukra a biztosítást, nem érheti őket meglepetés, az otthonuk biztonságban van. Ezzel szemben, ha nem megfelelő a házunk védelme, a betörők szinte akadály nélkül, pillanatok alatt bejuthatnak, ha pedig a zárak nem felelnek meg a biztosítási feltételek előírásainak, akkor betörés esetén a megkötött biztosítási szerződés sem ér sokat, a biztosító nem tud, vagy kevesebbet tud segíteni az anyagi károk megtérítésében.
Kertkapu: biztosítási szempontból nem számít

„A kertkapu szerkezete betörés esetén a ház védelmének szempontjából nem játszik szerepet, mivel nem lezárt helyiséget véd. A zár minősége, kivitelezése itt még nem számít, a kaput betöréses lopás esetén mi nem vizsgáljuk” – mondja el Cser Palkovics Zoltán, a Groupama Garancia Biztosító kárszakértője.

Természetesen attól, hogy egy biztosító nem írja elő, milyen legyen a kertkapu, már itt is komoly védelmet alakíthatunk ki, hogy ne tudjanak idegenek behatolni az otthonunkba. Ennek érdekében alapvetően két dologra érdemes odafigyelni.

„Egyrészt fontos a kapu kialakítása, ugyanis ha be lehet nyúlni a kapu rácsain, akkor nem csak kívülről, de belülről, kézzel benyúlva is hozzáférhetővé válik a zár, ezért inkább tömött tégla- vagy vaskerítést építsünk. Másrészt az is elég tipikus probléma, hogy a két kapuszárny illeszkedése nagyon laza, ilyenkor minimális a zárnyelv benyúlása a zárba, így a kapu könnyen benyomható még kézzel is” – magyarázza Borsós István, a Betörésvédelem Kft. vezetője.

Bejárat: zöld út a betörőknek?

Otthonunk védelmében a bejárati ajtó minősége játssza a legfontosabb szerepet. Kulcskérdés a bejárati ajtó és a biztonsági zárak kialakítása, erre ne sajnáljuk a pénzt, kérjünk tanácsot, olvassunk utána a legfontosabb biztonsági jellemzőknek. Ha esetleg kész ajtót vásárolunk, legyünk nagyon körültekintőek!

„A hengerzárak betétei törhetőek, éppen ezért úgy kell beszerelni, hogy azok ne lógjanak ki a címke síkjából, különben a zárat meg lehet fogni és el lehet törni, akár fogóval, akár egy erre a célra szánt célszerszámmal – mondta Cser Palkovics Zoltán, majd hozzáfűzte – „Ha már 3 miliméterre kiáll a hengerzárbetét, általában nem felel meg a védelmi kritériumoknak. Ugyanúgy kell ügyelni arra is, hogy a címkét ne lehessen könnyen lecsavarozni, mert úgy hozzáférhetővé válik a betét.”

A hevederzárak már biztosabb védelmet nyújtanak, de ezek beszerelésekor is elsődleges szempont, hogy ne emelkedjen ki a hengerzárbetét a címke külső síkjából.

Tévhit, hogy a szellőzőablak nyitva maradhat

A bejárati ajtónál sokkal könnyebb bejutási pont a nyitva hagyott ablak. Ha a házban nem tartózkodnak, a földszinti helyiségekben minden ablakot be kell zárni. Nem szabad nyitva, sőt bukóra állítva se hagyni, ugyanis ilyen esetben a ház helyiségei nem minősülnek lezártnak, a biztosítótársaság szinte biztosan nem fizet betörés esetén.

„Leggyakrabban a fürdőszoba, wc bukóra hagyott szellőzőablakán jutnak be a betörők a házba. Ennek a belső ablakmérete általában 40×40 cm, az ablakszárny kiakasztása után ezen be tud mászni még egy felnőtt is, sajnos nagyon gyakran találkozunk ilyen esettel. Egyetlen földszinti ablakot se hagyjunk nyitva!” – hangsúlyozta Cser Palkovics Zoltán, a Groupama Garancia Biztosító kárszakértője.

Mit lehet tenni, ha fenti kritériumoknak nem felel meg a ház védelme?

Érdemes szakértőtől tanácsot kérni, kihívni, hogy vizsgálja meg a házat. A tét kettős, hiszen egy jól kialakított védelmi rendszert nehezebben törnek fel a behatolók, de ha mégis megteszik, úgy az érvényben lévő biztosítási szerződés alapján – a biztosítási szabályzatban meghatározott egyéb feltételek teljesülése esetén – megfizeti a kárt a biztosítótársaság.

Forrás: biztonsagpiac.hu

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük