Egyéb kategória

Hogyan működik a pánikgomb?

A vevő oldal feladata annyi, hogy fogadja az adó (vagyis a pánikgomb) jelzéseit, és ezt a riasztóközpont számára közvetlenül értelmezhető formában átadja. Vezetékes kivitelű eszközöknél ez gyakran az adóval egybeépített, így külön nem is értelmezhető. Az adó többfajta lehet.

  • Egyszerű tenyérben is kényelmesen elférő egytől a pár gombos kivitelig terjedő rádiófrekvenciás eszköz, melyen a gomb megnyomására a riasztás megtörténik
  • Rögzített, az előzőhöz hasonló méretű eszköz, rajta egy tapintással is jól beazonosítható nyomógomb, mely sok esetben megnyomása után csak speciális segédeszközökkel állítható újra alaphelyzetbe.
  • Más, szintén rögzített, esetleg rejtetten szerelt jelzőeszköz

Megjegyzés: A pánikgomb megnyomásának eredménye többféle lehet. Mindenképpen célszerű, ha hatására a riasztóközpont azonnali átjelzést kezdeményez a távfelügyeleti szolgáltató felé, arról azonban, hogy további hang- esetleg fényjelzést váltson-e ki, azaz elinduljanak-e a  helyszínen a szirénák, erről megoszlik a szakma véleménye. Egyrészről a sziréna hangja meghátrálásra késztetheti a támadót, másrészről növeli a stersszfaktort, így a támadó nagyobb valószínűséggel válik agresszívvá, ellenségessé.

Hová kell felszerelni a pánikgombot?

A vezeték nélküli kivitelű eszközöknél nem kell a felszereléssel bajlódni, a felhasználó egyszerűen a zsebében, vagy az éjjeliszekrény fiókjában tarthatja az jelzőt.

A vezetékes kivitelűeknél az elhelyezést úgy megoldani, hogy a használó által könnyedén hozzáférhető legyen, mégis diszkrét maradjon, használata ne keltsen feltűnést. (pl.: íróasztal alatt)

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük